dinsdag 27 mei 2014

Zonmomentje...


Eigenlijk had ik een afspraak. Maar op het laatste moment liep alles anders. Kortom; ik had vanmorgen plots een uurtje om te vissen. Zelfs het zonnetje kwam er even bij en de regen was tijdelijk gestopt.

Een cadeautje dus! Laat een mooie winde ook nog even willen meewerken aan de test van een nieuw molentje en de toon is gezet! Vanavond misschien weer een uurtje droog weer? Dan weet ik het wel!

vrijdag 23 mei 2014

De mooiste vis van Nederland...



Elk voorjaar, zo ergens rond eind maart / begin april probeer ik 't weer opnieuw; een mooie ruisvoorn vangen. Of een paar meer natuurlijk.

Gewoon, omdat ze zo mooi zijn, zo sterk, zo snel en eigenlijk álles hebben wat je in een vis wilt zien. Werden ze nog maar veel groter, wenste ik vaak. Ooit ving ik er al eentje van 45 cm. maar da's lang geleden. Die "mazzeldag" uit mijn jeugd staat me echter nog steeds helder voor de geest.
En ach... grootte is natuurlijk helemáál niet het belangrijkste; éven bewonderen, een fotootje maken soms en dan weer zwemmen maar. Een prachtige vis en vaak omschreven als "de mooiste vis van Nederland."
Rooie rijer of polderforel, ik héb er wat mee!

Alleen dit jaar lukt het niet zo. Wat kleine spetteraartjes van rond de 20-25 cm. Daar lag wel de bovengrens.

De "ruisvoornteller" zo als ik het noem; dat persoonlijk lijstje voorin het oude boekje "200 tips" geplakt waarin alleen ruisers van dik 30 cm. worden bijgeschreven staat nog op een ordinaire "0".

Heb ik echter te klagen?  Ik dacht het niet!

Ik viste jarenlang vrijwel alleen met maden en wormen. Brood?  Tja, dan moest de levende have toch wel erg moeilijk verkrijgbaar of houdbaar zijn. Alleen dan greep ik nog wel eens terug op een vlokje.
Maar sinds harders en windes zich de laatste jaren regelmatig aan mijn korstjes en pluimjes vergrepen is het brood weer in opmars bij mij. De korstjes doen het dan ook zéér goed de laatste tijd.

Alleen vervelend vond ik 't altijd, dat als een mooie vis interesse toonde voor mijn broodje dat het dan vaak zó zacht geworden was dat het zonder moeite van de haak werd weggezogen, mij teleurgesteld achterlatend. Vorig jaar begon ik met kleine elastiekjes en dit jaar heb ik nog fijnere exemplaren gevonden; 15 mm van helder polyurethaan. Zelfs meerdere keren een korstje gooien is nu geen uitzondering meer!

te bestellen:   http://www.ponybeads.nl/nl/elastiek-rasta/863-rasta-elastiek-transparant.html  Ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen, Andres! ;)

Ook gisteren was het weer raak. Deze torpedo, hier beneden, dook zo hard de planten in dat ik even dacht er achter aan te moeten. Gelukkig kwam 'ie toch nog los en mocht even poseren. De karpers worden duidelijk sterker en ik heb mijn 16/00 maar door 20/00 vervangen.



Een groet aan al mijn visvrienden die ik al een tijdje niet gesproken heb. Ik wens jullie ook mooie tijden aan de waterkant en hopelijk tot spoedig!

Ben