dinsdag 10 april 2012

Binnenvissen...


Verwend als we de laatste tijd zijn geweest met práchtig weer valt het vissen me even niet mee. Een totaal ontspoorde lente doet nog een winterse aanval op de koude botten.

Mazzel dat ik in Amsterdam woon en talloze musea onder handbereik heb. Er moesten hier en daar nog even wat sociale contacten worden onderhouden en vriend Karel en ik dronken dan ook afgelopen donderdagochtend even koffie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Over die koffie was ik matig te spreken, het museum zelf echter vind ik zéér de moeite waard. Het gebouw heeft een grondige opknapbeurt ondergaan en is vanaf 2011 weer open.  De overkapping van de binnenplaats, een zelfdragend constructie die bestaat uit 1200 stukken glas in een metalen frame is een architectonisch hoogstandje. Op de site van het scheepvaartmuseum http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/ lees je er alles over.
Eigenlijk is er veel meer te zien dan je in één bezoek kunt opnemen en bevatten en ik beperkte mij deze dag tot het bekijken van de schitterende tentoonstelling "the tale of the whale"; de Walvisch dus.
Alhoewel geen vis maar zoogdier kan 'ie, zolang ik kan lezen, zich verheugen in mijn warme belangstelling.
Een aanrader!Ondertussen miezert en kwakkelt het maar door met het weer. Het lijkt of de musea daar voorkennis van hadden en ons besloten te troosten met méér "binnenvis". Ditmaal in het SieboldHuis te Leiden waar de tentoonstelling "van Haai tot Koi" afgelopen week begon. Nog te zien t/m 8 juli 2012. U heeft dus nog even tijd. Heeft Japan en zijn exotische vissenrijkdom echter uw belangstelling, noteer dan deze tentoonstelling in uw agenda. Klein maar fijn! En zeker niet te missen. http://www.sieboldhuis.org/Driemaal is scheepsrecht en we sluiten af met een beroemde visser uit het verleden; Ernest Hemmingway.
Zijn roman "the old man and the sea" werd in 1958 zó slecht verfilmd dat Hemingway er - terecht in mijn opinie - geen goed woord voor over had. Benieuwd wat 'ie van de film van Alexandr Petrov had gevonden!
Deze kunstenaar beschilderde maar liefst 29000 glasplaten met olieverf en maakte zo een animatiefilm die in het jaar 2000 een Academy Award won in de categorie Best Animated Short Film.
Nu te zien in het omniversum in Den Haag. Ik was er vandaag en...onder de indruk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten