dinsdag 3 juli 2012

Besmettingsgevaar!

Waarschuwing: het lezen van dit blog kan ernstig gevaar opleveren voor uw gezondheid door besmetting met het zgn. "Hardervirus". Onrustgevoelens, slapeloosheid en het regelmatig opduiken van GROTE harders in koortsige dromen zijn doorgaan de eerste symtomen. Raadpleeg in dat geval DIRECT een arts of - beter - ga vissen!


Het hardervirus grijpt om zich heen! Niet alleen binnen Lichtervissen.nl maar ook bij Fer van "Out Fishing" (http://visverslag.blogspot.nl/) hebben zich de eerste verschijnselen van een lichte harderkoorts
 gemanifesteerd.

We hadden onlangs al eens contact gehad en het moest er maar 's van komen. We besluiten samen de harders te gaan belagen op een van mijn stekken aan het IJ. Fer heeft nog nooit een harder gevangen maar is vastbesloten. Natuurlijk heb ik 'm zorgvuldig geïnformeerd over de niet onaanzienlijke gevaren van deze missie; eenmaal een harder gehaakt en er is geen weg terug!

Keurig om 06.00 staat Fer bij mij voor de deur. We maken kennis. Het is leuk om eens "live" wat gedachten uit te wisselen over onze passie. Het leuke is dat we beide een gemeenschappelijk visie hebben; het ons niet vastpinnen op slechts één van de soorten visserijen maar we open staan voor van alles. We staan redelijk snel aan het water wat deze ochtend een wat doodse indruk maakt; géén harders onder de kant. Weinig kringen, weinig leven in het algemeen.
We wachten geduldig op onze geschubde vrienden en vissen uiterst geconcentreerd, Af en toe maken we een praatje en dat hoort er ook bij.

concentratie!

Ik had ze al eens beschreven maar de zwanen zijn hier werkelijk érg gesteld op het vissende publiek. Vreemd is dat niet als je ziet zoeveel brood, havermout en God weet al wat niet in de laatste tijd te water is gegaan. Fer krijgt vrij snel bezoek van de grote witte vogels die het spelletje "zwaan kleef aan" tot een waar kunststukje hebben verheven. "Ah... brood! brood!  Gooi nog eens wat in het water. Alsjebliefff?  Als dank gaan we bovenop je dobber liggen, door je lijn zwemmen en wie weet kunnen we ook even in die plastic tas van je pikken?"

Mijn gast van vandaag is niet erg gecharmeerd van het witte gevogelte en probeert met hengel en schepnet de plaaggeesten te verjagen. Dat lukt vrij aardig maar binnen 10 seconden zijn ze onverdroten weer teruggezwonnen en herhaalt het spelletje zich. Fraaie vogels maar soms buitengewoon lastig.

Als dat gezwaai en gedoe maakt het er ook niet beter op voor de schuwe harder, alhoewel... wat er niet is kun je ook niet verjagen hè?!  En dat ze er niet zijn vandaag, daar lijkt het wel erg op! Geen schim, geen schaduw staartje of aanbeet wordt ons deel. Na een aantal uren houden we het dan ook voor gezien, maar niet na even een bezoekje te hebben afgelegd aan het harder uitkijkplatform waar je altijd wel een paar grote harders kunt spotten. Behalve... u raadt het al. Vandaag dus!  Slechts een paar grote brasems zien we foerageren maar de harders lijken spoorloos te zijn verdwenen!

Onrust maakt zich van mij meester; ze zullen toch niet... ? Hoe moet dat gaan?  Vanmiddag maar eens op de fiets en harderspotting beoefenen. In gedachten visualiseer ik mij een intakegesprek bij de Jellinek; een eerste geval van een nieuwe verslaving dient zich aan. Zucht!

Fer, het was dan wel een echte "dag zonder schubben" die je hebt meegemaakt. Wat mij betreft doen we het  in beter vangende omstandigheden  nog een keertje over. Tot ziens!

10 opmerkingen:

 1. Beetje jammer dat dit is afgekeken van vispomp...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou niet weten waar je het over hebt anoniempje!
  Ik keek net even bij Marcel... en o Ja,
  "zeeltkolder" misschien? En dié is weer afgeleid van??? Ja?? Zoek maar eens goed en kijk meteen hoeveel leenwoorden je eigen vocabulaire rijk is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ben,

  Gewoon een super goed 'Dagen zonder Schubben' verhaal. Erg leuk om te lezen. Succes bij je volgende harder missie!

  Groeten, Ard

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Ben,

  Mooi passend verhaal, geen schub maar wel lekker koortsig. Ondanks de vis-stilte heb ik genoten van de voor mij aparte omgeving en zeker van het onderhoudende gezelschap. Prachtige verhalen over onze gezamelijke passie passeerde de revue, altijd boeiend en smakend naar meer. Dus laat ik me graag nog een keer uitnodigen om de harderkoorts te doen stijgen of temperen?!

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fer... natuurlijk waren ze vanavond wél aanwezig hè?! Zul je nét zien. We wakkeren de koorts nog wel even aan en wie weet lukt het nog een keertje...
   Je hebt al het originele harderdobbertje en daar moet het mee lukken ;)

   Verwijderen
 5. Blijven zoeken Ben! en voeren natuurlijk.Jammer dat jullie ze niet hadden. Toch lekker gevist!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha die Ben,

  Ik heb in 2005 m'n eerste en (tot nu toe) enuige harder gevangen. Geweldig om mee te maken en prachtige scenery met alle grote schepen die voorbij varen. Over een ruime week heb ik vakantie en dan ga ik het opnieuw proberen. Jouw blog heeft de koorts alvast opgewekt...

  Ik blijf je avonturen met veel plezier volgen!

  Groet,
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Bert! Heb je al enig idee waar je dat gaat doen? En als dat niet te ver is en je een collega-visser op bezoek wilt...
   Ik mag mijn "jachtgebied"graag wat vergroten en "a change of scenery" is altijd welkom.

   Verwijderen
 7. Ben,
  leuk verslag. Helaas een dag zonder schubben.

  Voor wat betreft die eerste reactie; gewoon verwijderen die hap....

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ben,

  ik ontmoette je dit jaar op 6 april in het Twiske. Ik heb na je tips wat van die dobbers gekocht en heb daarna tevergeefs nog een paar keer geprobeerd om zo'n grote ruisvoorn te vangen. Het weer was ook veel te koud en wisselvallig. Dus later maar eens naar het Haringvliet en Spui gereden met een mooie winde in gedachte. Die sessie ving ik helaas geen winde maar wel mijn eerste harder ooit. 60 cm geweld op een vlokhengel. Een grandioze dril van zeker 5 minuten viel mij ten deel en het werd één van mijn mooiste vangsten ooit. De laatste dagen ging ik naar het water met een grote brasem in gedachte en ..... jawel je raad het al ..... maar liefst 6 stuks 40+ ruisvoorns gevangen. En nog wel op zo'n pennetje die je getipt had ook. Schitterende sport gehad en wat zijn dat toch schilderijen van vissen. Ik was al een tijdje niet op je blog geweest en dus leuk om te lezen dat het harder virus je heeft gegrepen. Ik snap dat wel want ik weet nu ook uit eigen ervaring wat een super sportvis dat is. Vang ze !!

  Strakke lijnen,
  Martin.

  BeantwoordenVerwijderen